We kijken wat verder dan Lima

Beste mensen,

Inmiddels zijn we al weer drie weken in Peru. We vinden het geweldig en we prijzen ons gelukkig dat we deze kans hebben om hier drie maanden te verblijven.

Zoals jullie weten, waren wij over het algemeen meer op Indonesië gericht en, sinds Marije daar woont, ook op Australië. Van de landen in Zuid-Amerika wisten we niet echt zo veel en donker (!) Peru was het land van beertje Paddington en van ‘De Celestijnse belofte’. Inmiddels weten we dat Lima een moderne stad is met alle bekende namen als: Starbucks, KFC, Dunkin’ Donuts, Pizza Hut, Subway, Esprit, Benetton, Zara etc. De wijken van Lima waarin wij ons vooral bewegen zijn modern, met veel gezellige restaurantjes en coffeeshops. Buiten deze wijken is het, zoals in veel grote steden, minder welvarend en zelfs armoedig. Onze Nederlandse kennissen ontraden het ons ten sterkste om daar naartoe te gaan omdat daar veel criminaliteit is.

Ik (Hylkje) heb het best druk! De lessen op De Lama zijn van maandag tot en met donderdag van vijf uur tot kwart voor 7 en om de week op zaterdagochtend van 9 tot kwart over 1. De school telt 24 leerlingen, verdeeld over de groepen 1 – 7. Er wordt alleen Nederlandse taal onderwezen en het is de bedoeling dat de leerlingen zoveel mogelijk op het niveau van de scholen in Nederland blijven. Dat valt niet mee, want er zijn nogal wat kinderen bij die overdag, en eigenlijk de hele week, alleen maar Spaans spreken. De meeste leerlingen – volgens mij op één na allemaal – hebben een Nederlandse vader en een Peruaanse moeder. Overdag gaan ze naar een Peruaanse, Britse, Franse, of Amerikaanse school. Na een hele schooldag – sommige kinderen worden ’s morgens al om kwart over 7 door een schoolbus opgehaald – probeer ik de leerlingen dan nog te motiveren voor lessen Nederlands. We gebruiken de taalmethodes die ook in Nederland op basisscholen worden gebruikt en mijn voorganger(s) hebben goed werk geleverd, want de meeste kinderen zijn redelijk goed op niveau. Alleen hun Nederlandse woordenschat is nogal klein en dat is natuurlijk geen wonder. Voor de lessen van De Lama huurt het bestuur een ruim lokaal van een meisjesschool op het terrein van de zusters van Sint Ursula.

Santa Ursula

Het was voor mij al weer wat jaartjes geleden, dat ik me met het basisschoolprogramma heb beziggehouden, dus moest ik me wel even flink inwerken want alles moet voldoen aan de eisen van de Nederlandse onderwijsinspectie. Naast het lesgeven moet ik cultuurdagen organiseren, oudergesprekken voeren, het leerlingvolgsysteem bijhouden en al die andere zaken die horen bij het ‘runnen’ van een basisschool. In totaal ben ik aangenomen voor 40 klokuren per week.

Naast mijn werk doen we natuurlijk ook nog wel wat anders. Als ik naar school ben, maakt Henk lange wandelingen door Lima en vaak haalt hij mij op van school, waarna we dan ergens gaan eten. Lima staat bekend om de goede ‘keuken’. Hendrik attendeerde ons erop dat Peru goed vertegenwoordigd is in de top-50 lijst van beste restaurants ter wereld. Vooral ceviche is beroemd, het is rauwe vis die gemarineerd wordt in citroen. Het wordt gegeten met uien en peper en verschillende sauzen. Ook cuy (= cavia) wordt hier veel gegeten.

DSC_4190a
Een zeeleeuw op de Ballestas eilanden
DSC_4156a
Een van de Ballestas eilanden
DSC_4142a
Bootjes in de haven van Paracas

In het weekend dat er op zaterdag geen lessen zijn, hebben we de gelegenheid om er op uit te gaan en het afgelopen weekend zijn we naar Huacachina, Islas Ballestas en Paracas geweest. Deze plaatsen liggen ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Lima. Eerstgenoemde plaats is een oase middenin een woestijn. Deze waterplas wordt omringt door een uitgestrekte hoge duinenrij, aan de ene kant zelfs 80 kilometer breed: heel bijzonder! Deze duinen zijn trouwens niet te vergelijken met duinen in Nederland want ze zijn echt heel hoog. Het gebied is bekend door de Parijs-Dakar rally. Toeristen hebben de mogelijkheid om met een buggy de duinen in te gaan en uiteraard hebben wij ook een tochtje gemaakt. Dit was een schitterende ervaring. Bovenop het duin gezeten, genoten we, in de stilte, van een mooie zonsondergang. Het gebied is zo uitgestrekt dat je rond kunt rijden (met chauffeur) zonder dat je andere toeristen tegenkomt.

DSC_4163a
Zoek de humboldtpinguïns

Islas Ballestas worden wel vergeleken met de Galapagoseilanden. We zagen zeeleeuwen, dolfijnen, humboldtpinguïns en heel veel verschillende soorten vogels. De open boten met toeristen mogen niet aan wal gaan, daarom varen ze langzaam, op ongeveer 15 meter van de kust, om de eilanden heen en dan staan vele camera’s op scherp natuurlijk. Henk ergert zich dan al die selfie sticks die het zicht van de ‘echte’ fotograaf danig belemmeren. Het natuurgebied Paracas is ook één grote zandwoestijn. In het restaurantje aan de kust, waar we na afloop van de excursie vis gingen eten, zaten de pelikanen op een rots vlak voor onze neus.

DSC_4127a
Zonsondergang in de woestijn
DSC_4134a
De oase Huacachina

DSC_4083a

Zoals we in het vorige bericht al schreven, wonen we riant op de bovenverdieping van het penthouse van de familie Loos. Het is hier bovendien heel gezellig want Maria Loos doet haar uiterste best om ons Lima te laten kennen. Als we al haar tips op zouden volgen dan zou er geen tijd meer zijn voor werken, en daar kwamen we eigenlijk voor naar Lima. Maar op 14 juli begint de vakantie en in de twee laatste weken van ons verblijf in Peru hebben we alvast een mooie vakantie gepland.

DSC_4119a
Even uitrusten

Jullie zijn nu weer een beetje op de hoogte met onze wederwaardigheden. Je mag best reageren en als dat via de site niet lukt – kennelijk heeft Henk het wat ingewikkeld gemaakt – dan hebben we ook nog ons gewone emailadres.

Hartelijke groet van Hylkje en Henk.

4 gedachten over “We kijken wat verder dan Lima”

  1. Wat leuk om jullie verblijf in Peru zo te kunnen volgen. Interessant verhaal en mooie foto’s! De school lijkt me een hele uitdaging nadat de leerlingen eigenlijk hun dag al gehad hebben. Maar je bent vast creatief genoeg :-). Het ontdekken van een totaal andere wereld is natuurlijk spannend. En ja, Henk, jij weet als geen ander denk ik, dat je een stad al wandelend het beste kunt leren kennen!

  2. Wow wat een ervaring! Zoveel moois en ook qua werk een uitdaging. We zijn heel blij voor jullie dat dit op jullie pad is gekomen en dan hebben jullie Indonesie ook nog in het verschiet.

  3. Wat een heerlijkheid om jullie reis te lezen en de foto’s te bekijken.
    Hielkje ik hoop dat je voldoende kan genieten naast je drukke baan.
    Lieve groet Klaas en Femmie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *